Coşul tău este gol!

Pietre fine

Pietre fine

Pietrele semipretioase sunt minerale cu o estetica deosebita, care in urma unor procese elaborate de taiere si polisare, sunt utilizate pentru infrumusetarea bijuteriilor. 
Clasificarea traditionala intre pietre pretioase si semipretioase a aparut pentru prima oara in Grecia Antica, fiind adoptata apoi si de alte culturi. Astazi, pietre pretioase sunt considerate diamantul, rubinul, safirul si smaraldul, in timp ce celelalte sunt semipretioase, dar aceasta este o distinctie nestiintifica si reflecta in special raritatea nestematelor si duritatea (in functie de pozitia pe Scala Mohs). Expertii, in schimb, clasifica gemele in functie de compozitia chimica, sistemul de cristalizare si mediul in care s-au format. Gemele sunt caracterizate de indexul de refractie, dispersia luminii, duritate, clivaj, diaclaza si luciu. 

Culoarea este un element important de diferentiere a nestematelor, prin intensitatea culorii sau efectele optice. Astfel, alexandritul, de exemplu, are culoarea verde pe timpul zilei si rosu purpuriu noaptea, labradoritul incanta privirea prin efectul de irizatie (un joc de lumini datorat refractarii luminii), iar turmalina prezinta doua sau trei culori in aceeasi gema, cea mai intalnita combinatie fiind cea de roz cu verde. 
De asemenea, bijuteriile pot fi infrumusetate folosind ornamente de natura organica, iar din aceasta categorie enumeram perla, chihlimbarul, s.a.