Coşul tău este gol!

Pietre pretioase

Pietre pretioase

Pietrele prețioase sunt minerale care, din punct de vedere estetic, arată frumos sau decorativ, fiind folosite ca pietre în bijuterii. După calitățile estetice ele se împart în pietre prețioase (numite și pietre nestemate) și pietre semiprețioase. Pietrele sunt caracterizate în functie de indexul de refracție, dispersie, greutate specifică, duritate, clivaj, fractură, și luciu. Ele pot prezenta pleochroism sau dublă refracție. Ele pot avea luminiscență și un spectru de absorbție distinct.

În afară de originea minerală (anorganică) mai pot fi și de origine organica (fosile) ca de exemplu chihlimbarul, sau perlele și coralii. Raritatea este o altă caracteristică care dă valoare unei pietre prețioase. 

Știința care se ocupă cu studiul pietrelor prețioase se numește gemologie (de la gema: termen generic pentru pietrele translucide considerate prețioase).

Este probabil ca pietrele să fi fost folosite ca bijuterii încă din epoca de piatra. În perioada antică pietrele prețioase erau folosite ca podoabă împreună cu aurul si argintul sau cu alte materiale. Diamantul era deja pe atunci o piatra prețioasă foarte apreciată. Pe lângă diamant erau cunoscute și folosite ca bijuterii smaraldul, rubinul, safirul, berilul și chihlimbarul. Nestematele, care deja pe atunci aveau o valoare considerabilă, erau frecvent imitate, ca de exemplu agatul (prin ardere sau colorare), și vândute ca pietre prețioase veritabile. În Antichitate și Evul Mediu pietrele prețioase erau șlefuite numai în forme rotunde. Șlefuirea cu fațete apare abia după perioada Marilor descoperiri geografice (1492).